Разпространението на коронавируса се увеличава все по-често от хора на възраст 20, 30 и 40 години и мнозина не знаят, че са заразени, заяви във вторник регионалният директор на Световната здравна организация за Западния Тихи океан.

Длъжностните лица на СЗО заявиха, че този месец делът на по-младите сред заразените се е увеличил в световен мащаб, излагайки на риск уязвими групи от населението по света, включително възрастни и болни в гъсто населени райони със слаби здравни услуги.

"Епидемията се променя", заяви виртуален брифинг регионалният директор на Западния Тихоокеански регион на СЗО, Такеши Касаи. "Хората в 20-те, 30-те и 40-те си години все повече увеличават разпространението. Мнозина не знаят, че са заразени. Това увеличава риска от предаване на по-уязвимите".

Увеличението на нови случаи накара някои страни да наложат отново блокади, докато компаниите се надпреварват да намерят ваксина срещу вирус, който удари икономиката, уби повече от 770 000 души и зарази близо 22 милиона.

Съобщава се скок на зарази в страни, за които изглеждаше, че вирусът е под контрол, включително Виетнам, който доскоро мина три месеца без вътрешно предаване поради агресивните усилия за намаляване на заразата.

"Това, което наблюдаваме, не е просто възраждане. Вярваме, че това е сигнал, че сме влезли в нова фаза на пандемия в Азиатско-Тихоокеанския регион", коментира Касай.

Държавите са по-способни да намалят влиянието за живота и икономиките, като комбинират ранно откриване и реакция за управление на инфекции.

Въпреки че са наблюдавани мутации, СЗО все още вижда вируса като "относително стабилен", каза Касай. 

СЗО също напомни на производителите на лекарства да следват всички необходими стъпки за изследване и развитие при създаването на ваксина.

Сокоро Ескаланте, технически служител и съветник по политиката за лекарствата, заяви, че СЗО координира с Русия, която този месец стана първата държава, издала регулаторно одобрение за ваксина COVID-19. "Надяваме се да получим отговора по отношение на доказателствата за тази нова ваксина".

Китай и Русия ще правят съвместни изследвания на ваксината

Китай и Русия ще правят съвместни изследвания на ваксината

Нови насоки на сътрудничество между Пекин и Москва