Опустошителният ураган "Дориан" е причинил големи щети на Бахамските острови, съобщава Червеният кръст, цитиран от БГНЕС.

По данни на организацията 13 000 къщи може да са сериозно повредени или напълно разрушени. Най-малко 1 054 полета пък бяха отменени в САЩ заради приближаването на урагана.

Въпреки че все още не разполагат с пълна картина на случилото се, Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева определят действието на стихията като "катастрофално" и предвиждат големи потребности от подслон, чиста вода и здравна помощ.

„Дориан“ връхлетя Бахамите с 285 км/ч, евакуират 830 000 души в Южна Каролина

„Дориан“ връхлетя Бахамите с 285 км/ч, евакуират 830 000 души в Южна Каролина

Извънредно положение в още два щата…

Припомняме, "Дориан" връхлетя Бахамите в неделя. Ураганът от пета категория разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст алармира, че се подозира, че наводнението на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

Организацията посочи и че е отделила 250 000 швейцарски франка от фонда си за спешна помощ при бедствия за предоставяне на помощ за близо 500 семейства, които се нуждаят от спешни убежища.

С ветрове, достигащи 295 км/ч, "Дориан" достигна сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, удряла някога карибската верига.

Ураганът "Дориан" достигна най-високата пета степен

Ураганът "Дориан" достигна най-високата пета степен

Максималните пориви на вятъра са около 257 км/ч

Югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха жителите на крайбрежието да се евакуират - масовото изселване засегна стотици хиляди души.

По изчисления на Американския Червен кръст изчисли близо 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, от които 50 000 души в трите щата евентуално ще се нуждаят от спешен подслон.

След като в петък "Дориан" достигна до най-високата пета категория, се очаква той да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.