13 града по света се очаква да изпитат повишения на температурите, които биха могли да надвишат 2 градуса по Целзий през следващото десетилетие. Това предупреждава нов доклад, цитиран от "Ройтерс".

Белгийският град Льовен е изправен пред най-голямото потенциално увеличение на температурите сред 100 града, които са включени в доклад на изследователска група от Колумбийския университет.

"Всичко това е много тревожно", изтъква Уилям Солецки, един от авторите на доклада.

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Ако не удържим увеличаването на глобалните температури под 1,5 градуса

Сред градовете, които биха могли да изпитат най-големите увеличения на температурите през 2020-те години, са Женева в Швейцария (2,5 градуса), Шънджън в Китай (2,3 градуса) и Цукуба в Япония (2,3 градуса), показва проучването.

Всички прогнози включват също така и долна граница. Например, температурите в Льовен биха могли да се увеличат най-малко с 1,1 градуса.

Новите данни предоставят "основно знание" за градовете, които са в челните редици на усилията за ограничаване на последиците от глобалното затопляне, коментира Синтия Розенцвайг, автор на доклада и изследовател в НАСА.

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Следващите 20 години са критични за големи територии

Новите констатации на учените идват непосредствено след проектодоклада на ООН, който вече предизвиква тревога с прогнозите, че увеличаването на световната температура е на път да надхвърли целта от 1,5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, сключено от всички страни по света през 2015 г.

Освен това експертите твърдят, че бурите, наводненията и други екстремни метеорологични явления, свързани с изменението на климата, удрят градовете много по-тежко, отколкото прогнозираха учените.

Учените предупреждават, че градовете трябва да разработят планове за смекчаване на последиците от климатичните промени.

Планирането е особено важно предвид нарастващия натиск от страна на урбанизацията.

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Изкопаемите горива са сериозно субсидирани - означава, че ние инвестираме в собствената си гибел