Броят на пожарите в бразилския район на тропическите гори на Амазония за месец август се повиши до най-високото си ниво от 2010 г. след рекордна суша. 

Това съобщава в неделя "Ройтерс", като цитира данни на правителството на Бразилия.

Миналогодишните късни дъждове бяха по-слаби от обикновено, което остави тропическите гори особено уязвими за тазгодишните пожари. Проблем продължава да бъде и обезлесяването. 

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

То се е увеличило с 22% само за година

Сателити са открили 38 266 огнища на пожар в Амазонка през август, повече от два пъти повече в сравнение с предходната година и най-големият брой за този месец от 2010 г. насам. Това показват данните на бразилския Национален институт за космически изследвания (Inpe).

Данните за август, достигащи 14-годишен връх, идват след като миналия месец горещите точки на пожари в региона скочиха до връх от две десетилетия.

Въпреки че данните са най-бързият индикатор за състоянието на пожарите в региона, чийто пик често е между август и септември, те не показват интензитета.

Пожарите често започват от ферми за добитък, където местните жители превръщат джунглата в пасища за отглеждане на добитък.

Хелга Кореа, специалист по опазване на природата в WWF-Бразилия, каза в първоначална оценка на данните от август миналата седмица, че пожарите са предизвикани от комбинация от времето, изменението на климата и човешки действия.

Тъжен рекорд за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Тъжен рекорд за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Еколозите бият тревога