Обезлесяването на бразилските дъждовни гори в Амазония е достигнало най-високото си ниво за последните 15 години, сочат официални данни, цитирани от BBC.

В доклад на Бразилската агенция за космически изследвания се посочва, че обезлесяването се е увеличило с 22% за една година.

Амазония е дом на около три милиона вида растения и животни и на един милион коренни жители. Тя е жизненоважна за забавянето на глобалното затопляне.

По последни данни през периода 2020-2021 г. са загубени около 13 235 кв. км от горите, което е най-голямото количество от 2006 г. насам.

ЕС няма да внася стоки, чието производство унищожава гори

ЕС няма да внася стоки, чието производство унищожава гори

Може да се стигне до ограничения на импорта на кафе и какао

Министърът на околната среда на Бразилия Жоаким Лейте заяви, че данните представляват "предизвикателство" и че е нужна повече решителност в борбата с унищожаването на гори.

Обезлесяването на Амазония се увеличи при управлението на президента Жаир Болсонаро, който насърчава земеделието и минните дейности в тропическите гори. На конференцията за климата COP26 през ноември в Глазгоу обаче Бразилия беше сред държавите, които подписаха важно споразумение за прекратяване на тази практика.

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

През 2020 г. светът е загубил 258 000 кв. км гора