Хиляди умират от коронавируса в Бразилия, а президентът Болсонаро сменя генерали. Хаосът е неговият любим елемент, но в случая става дума и за политически сметки, посочва Филип Лихтербек м коментар за Дойче веле.

Жаир Болсонаро живее от хаоса. Той се нуждае от сблъсъка, провокацията и противоречията. Постоянният конфликт го стимулира. Така е още от офицерските му времена, когато планирал да взриви бомба в пералното помещение на една казарма, за да наложи по-високо заплащане за военните. Тези нагласи се запазват и в началото на 90 години, когато става депутат и тръгва да възхвалява военната диктатура, а на останалите, особено на левите и на малцинствата, пожелава смърт, насилие и изтезания.

Вече като президент Болсонаро допълнително се усъвършенства в нарушаването на всички правила: той и синовете му, както и някои депутати, съветници и агитатори, ежеседмично бомбардират Бразилия с нови лъжи и провокации.

Така у хората постоянно се насажда усещането за извънредно положение. А създаденият от президента хаос му служи за стълба, по която се изкачва все по-нагоре и разширява властта си.

Болсонаризмът: "Постоянно изостряй кризата!"

Именно в този контекст трябва да се тълкуват и принудителните оставки на тримата шефове на отделните родове войски в бразилските въоръжени сили тази седмица. Много наблюдатели вече говорят за "хаос в Бразилия" и предричат скорошен край на президентството на Болсонаро.

Според най-разпространеното тълкуване, смелите генерали се били противопоставили срещу опита на Болсонаро да използва военните за свои цели. Той възнамерявал да изпрати войската срещу локдауните, наложени от губернаторите, но чрез оставките си шефовете на сухопътните, на военно-морските и на военно-въздушните сили показали, че военните не са инструмент в ръцете на Болсонаро.

Всъщност зад всичко това отново прозира вътрешната логика на болсонаризма: постоянно изостряй кризата. Тъкмо в апогея на най-тежката фаза на пандемията - в Бразилия на ден от коронавирус умират по 3000 души - Болсонаро провокира конфликт с висшите представители на военните. И това нито е случайно, нито е разрив с военните като цяло - то е саморазправа със старите кадри във върховното командване. Същевременно Болсонаро подава сигнал към по-низшите и политически по-радикални чинове. Това е вашият шанс, гласи посланието към по-младите офицери, чието въодушевление от Болсонаро още от самото начало бе по-ентусиазирано от това на генералите, възприемащи го като аутсайдер.

Отстраняването на тримата военни командири е свидетелство за поредната радикализация на болсонаризма. Той вече не се задоволява само с търсенето на външни врагове - заминава си всеки, който не е достатъчно болсонарист. Така се случи с няколко бивши министри, така се случва сега с военните ветерани. Който дръзне да критикува или да се колебае, начаса се превръща в "предател".

В резултат обаче влиянието на болсонаризма неизбежно чезне все повече, а самото движение става още по-параноично, непредсказуемо и опасно.

"Добрите военни и лошият Болсонаро" - една срутваща се легнда

Насрещният участник в събитията от тази седмица са военните, от които в момента се очаква да поемат държавническа отговорност. Истината е, че циркът на име "Борсонаро", все още се разиграва единствено, защото военните още го поддържат. Повече от 6000 души с пагони участват в управлението, 340 заемат високоплатени постове. Освен това военните ръководят почти една трета от бразилските държавни предприятия.

С други думи, за разрив между въоръжените сили и Болсонаро не може да се говори, а по решителните въпроси цари съгласие: военната диктатура е била необходима революция за предотвратяване на комунизма и днес няма нужда правосъдието да се занимава с нея. Единодушие има и за по-нататъшното овладяване и ограбване на региона около Амазонка.

На този фон оставките на висшите военни са не толкова резултат от същностни противоречия, колкото плод на тактически съображения. Военните се опитват да се дистанцират от катастрофалната политика на Болсонаро във времената на пандемия. Генералите са си дали сметка, че ежедневно растящият брой на починалите може да бъде натоварен и на техния гръб. А досега мнозина наблюдатели гледаха на военните по-скоро като на прагматична и балансираща сила в правителството на Болсонаро.

Но тази легенда не може да се поддържа още дълго. Бразилия е на ръба на предизвикана от самата нея катастрофа в здравеопазването. А военните очевидно искат да си измият ръцете. Така настъпилата суматоха дава шанс на Болсонаро да настани свои верни хора на възлови места в армията.