Обезлесяването в Амазонската джунгла е унищожило площ, по-голяма от Испания в периода от 2000 до 2018 г., заличавайки осем процента от най-големите тропически гори в света. Това показва ново проучване, цитирано от "Франс прес".

Амазонската джунгла играе жизненоважна роля за ограничаване на климатичните промени, но унищожаването на тропическите гори се е ускорило през последните години, e установило проучването на Amazon Geo-Referenced Social-Environmental Information Network (RAISG).

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

Между август 2019 и юли 2020 г. 11 088 квадратни километра джунгла е изсечена

От началото на хилядолетието 513 000 квадратни километра от тропическите гори са загубени според актуализирания атлас на Амазонската джунгла, изготвен от организацията, която е консорциум от групи от целия регион.

Това е първият подобен атлас на RAISG от 2012 г. насам.

Консорциумът e установил, че след като са достигнати 49 240 квадратни километра горски загуби през 2003 г. - рекорд за този век - обезлесяването е намаляло до 17 674 квадратни километра през 2010 година.

Оттогава насам унищожението е нараснало до стряскащи нива.

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Той твърди, че разполага с истинските данни

"Амазонската джунгла е далеч по-застрашена, отколкото преди осем години", се подчертава в изявление на RAISG.

"Изсичането на горите се ускори от 2012 г. Годишната площ се е утроила от 2015 до 2018 г.", е установило проучването.

"Само през 2018 г. в Амазонската джунгла са унищожени 31 269 квадратни километра гори, което е най-голямото годишно обезлесяване от 2003 г. насам", уточняват от консорциума.

Амазонската джунгла се простира в осем южноамерикански страни - Бразилия, Колумбия, Перу, Боливия, Еквадор, Венецуела, Суринам и Гвиана - и територията на Френска Гвиана.

Отново се увеличава обезлесяването на Амазонка

Отново се увеличава обезлесяването на Амазонка

За първи път от 4 месеца

Бразилия, която контролира по-голямата част от Амазония - около 62 процента - също е отговорна за най-голямото обезлесяване, е установило проучването: 425 051 квадратни километра от 2000 до 2018 г.

Унищожението в Бразилия се е ускорило от встъпването в длъжност на крайнодесния президент Жаир Болсонару през 2019 г., според собствените данни на правителството.

Изсичането на горите в бразилската част на Амазония е нараснало до 12-годишен връх от 11 088 квадратни километра от юли 2019 г. до юли 2020 г. според бразилската космическа агенция, която анализира сателитни изображения, за да проследява загубата на гори.

Това е 9,5% увеличение спрямо предходната година, когато обезлесяването също достигна максимум от повече от десетилетие.

Болсонару е подложен на остри критики от природозащитници и международната общност за намаляване на финансирането на програмите за защита на тропическите гори и настояването за отваряне на защитени земи за агробизнес и добив.

Рекордни пожари опустошават Амазония и Пантанал в Бразилия

Рекордни пожари опустошават Амазония и Пантанал в Бразилия

17 326 пожара в Амазонската джунгла през октомври