Броят на изсечените дървета в Амазонската джунгла в Бразилия през януари далеч е надхвърлил обезлесяването за същия месец на миналата година, съобщава Би Би Си, позовавайки се на правителствени сателитни данни.

Унищожената площ е пет пъти по-голяма спрямо тази през 2021 г. и е най-драстичната за месец януари от 2015 г. насам, откогато се води статистиката.

Еколозите обвиняват президента на Бразилия Жаир Болсонару, че е позволил ускоряването на обезлесяването.

Опазването на Амазонската джунгла е от съществено значение за справянето с изменението на климата. Дърветата се изсичат за добив на дървесина, както и за разчистване на пространства за засаждане на различни култури.

На срещата на върха COP26 за изменението на климата в Глазгоу миналата година повече от 100 правителства обещаха да прекратят обезлесяването и да обърнат тенденцията до 2030 г.

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

То се е увеличило с 22% само за година

Последните сателитни данни от бразилската космическа агенция Inpe обаче поставят под съмнение ангажимента на бразилското правителство да защити огромните си тропически гори.

Новите данни за пореден път разкриват как действията на правителството противоречат на неговите зелени кампании, посочва Кристиан Мацети от "Грийнпийс" - Бразилия.

През януари тази година изсичането на горите възлиза на общо 430 квадратни километра - площ, повече от седем пъти по-голяма от Манхатън, Ню Йорк.

Обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия се увеличава въпреки обещанията на COP26

Обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия се увеличава въпреки обещанията на COP26

877 кв. км гори са били разчистени през октомври

Изсичането на голям брой дървета в началото на годината е необичайно, тъй като дъждовният сезон обикновено възпрепятства достъпа на дървосекачите до гъстата гора.

Тропическите гори на Бразилия поглъщат огромни количества парникови газове от атмосферата. С нарастващата сеч обаче намалява и възможността на гората да абсорбира емисиите.

Бразилското правителство твърди, че в периода между август миналата година и януари 2022 г. общото обезлесяване е било по-малко в сравнение със същия период дванадесет месеца по-рано.

Еколозите твърдят, че не са изненадани от рекордната януарска сеч, като се има предвид, че президентът Болсонару значително е отслабил правната защита на гората от встъпването си в длъжност през 2019 г.

На срещата на върха по климата COP26 в Глазгоу миналата година именно той беше един от световните лидери, които обещаха да спрат обезлесяването до края на това десетилетие. Политическите наблюдатели обаче твърдят, че въпреки промяната в тона политиките остават същите.

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Унищожаването на природата унищожава и човека