Обезлесяването в тропическите гори на Амазонската джунгла в Бразилия е нараснало през октомври в сравнение с преди година. Това са показали сателитни данни, подкопавайки клетвите на правителството на президента Жаир Болсонару, че ограничава унищожаването на решаваща защита срещу климатичните промени, информира "Ройтерс".

Предварителните данни на Националната агенция за космически изследвания (INPE) показаха, че около 877 кв. км гори са били разчистени миналия месец, което е увеличение с 5% спрямо октомври 2020 г. Това е било най-голямото обезлесяване през октомври, откакто настоящата система за наблюдение започна през 2015 г.

Бразилия търси международна помощ за Амазонската джунгла на Cop26

Бразилия търси международна помощ за Амазонската джунгла на Cop26

Въпреки че властите отхвърлят тревожните данни за обезлесяването

Бразилия настоява на срещата на ООН за климатичните промени (COP26) да покаже, че е засилила управлението на Амазонската джунгла, обещавайки да сложи край на незаконното обезлесяване до 2028 г., две години по-рано от предишната цел.

Ала учени, дипломати и активисти изтъкват, че тези обещания не означават много, като се има предвид как обезлесяването се засили при управлението на Болсонару до нива, наблюдавани за последно през 2008 г., след като крайнодесният популист призовава за повече добив и земеделие в Амазонка.

"Правителствените обявления не променят реалността, че Бразилия продължава да губи гори", отбеляза Ане Аленкар, научен директор в Института за изследване на околната среда на Амазония, на COP26 в Глазгоу.

Рекордни нива на обезлесяване на Амазонската джунгла за месец

Рекордни нива на обезлесяване на Амазонската джунгла за месец

Само през май са изсечени 1180 кв. км дъждовни гори

"Светът знае къде се намира Бразилия и този опит да се покаже различна Бразилия е неубедителен, защото сателитните данни ясно показват реалността", подчерта Аленкар.

Болсонару предложи по-помирителен тон по проблемите на околната среда, откакто президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, обещавайки на среща в Белия дом за Деня на Земята и отново пред Общото събрание на ООН да намали незаконното обезлесяване.

Бразилският президент обаче ръководише съкращенията на персонал в агенциите за опазване на околната среда, постави препятствия пред прилагането на закона в областта на околната среда и използва неефективна намеса на армията, за да наруши операциите срещу дърводобива в Амазонската джунгла.

Аленкар каза, че нарастващото обезлесяване на Амазонската джунгла е подчертало важността на постигането на ефективно споразумение за въглеродните пазари на COP26, за да се отключи финансиране за опазване на горите в Бразилия.

Днес е последният ден от срещата в Глазгоу, но нейният край може да закъснее, тъй като споразумение все още не беше постигнато до ранния следобед.

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Унищожаването на природата унищожава и човека