Четиринадесет души бяха потвърдени днес за загинали, а най-малко 170 други все още се водят за изчезнали, след като парче от ледник се отчупи и отприщи опустошително наводнение в Индия, съобщиха властите, цитирани от "Франс прес".

Водната маса тръгна надолу по долина в хималайския север на Индия вчера сутринта, разрушавайки мостове, пътища и две водноелектрически централи.

"Имаше облак от прах, докато водата минаваше. Земята се разтресе като земетресение", свидетелства местният жител Ом Агарвал пред индийска телевизия.

Над 150 изчезнали при свличането на ледник в Индия

Над 150 изчезнали при свличането на ледник в Индия

Огромни ледени маси се свлякоха по планинските хималайски реки

Правителството на щата Утаракханд уточни, че 14 тела са били открити на различни места, но според местните власти 170 други са изчезнали. Петнадесет души са били спасени.

Вчера полицията определи броя на изчезналите на повече от 200 души, повечето от двете електроцентрали.

Някои са били вкарани в капан в два тунела, блокирани от наводненията и от кал и скали.

Дванадесет души са били спасени от един от тунелите вчера, но още 25-30 са хванати в капан във втория, уточни щатският служител за помощ при бедствия Пийоош Раутела.

След като главният път е бил отнесен, паравоенните спасители е трябвало да се спуснат по склон на въжета, за да стигнат до входа.

Няколкостотин спасителни работници подновиха издирвателната си операция при зазоряване днес, включително национални и щатски екипи за реагиране при бедствия, армейски и флотски водолазни екипи.

Властите заявиха, че два язовира са били изпразнени, за да спрат наводнението да достигне свещените градове Ришикеш и Харидвар, където властите забраниха на хората да се приближават до реката.

Селата по склоновете с изглед към реката са били евакуирани, но с настъпването на нощта властите казаха, че голямата опасност от наводнения е отминала.

В наводнения през 2013 г. в Утаракханд, който граничи с Тибет и Непал, загинаха 6000 души и доведоха до призиви за преглед на проектите за развитие в щата.

Вимлендху Джа, основател на природозащитна неправителствена организация, заяви, че бедствието е "мрачно напомняне" за ефектите от климатичните промени и "случайното развитие на пътища, железопътни линии и електроцентрали в екологично чувствителни райони".