Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000 души в североизточната част на страната да избягат от домовете си, съобщава "Ройтерс".

Планината Улавун на североизточния остров "Нова Британия" изригна внезапно в сряда с колона от пепел на 18 км във въздуха.

Не са съобщава за жертви, но изригванията разрушават домове, насаждения и кладенци, оставяйки хората без храна и вода, пепелта нарушава и вътрешните полети.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец заявиха днес, че 3775 души са избягали от изригването на Манам, а 11 047 души, бягащи от изригването на връх Улавун са потърсили подслон в центровете за убежище.

Вулканичната пепел е покрила областта с малки частици, които могат трайно да увредят белите дробове, което води до болест или смърт.

Лео Картами от центъра за бедствия в Западна Нова Британия коментира, че рисковете за здравето от пепелта означават, че хората не могат да се върнат по домовете си, а пепелта ще навреди и на хранителните култури, ако дъжд не ги измие скоро.

Земетресение от 6,1 по Рихтер люля Папуа

Земетресение от 6,1 по Рихтер люля Папуа

Заплаха от цунами не беше обявена

Жителът на остров Манам заяви пред местните медии, че къщата му е разрушена от пепел и камъни. "Нямаше къде да отидем, затова отидохме под къщата и се скрихме там поне осем часа".

Не е ясно кога селяните ще могат да се върнат по домовете си. Премиерът на ПНГ Джеймс Марапе посети убежищата в Улавун в Западна провинция Нова Британия. По-рано Марапе коментира, че ще изпрати армията на помощ.

Стив Сандърс, главен геодезичен инспектор от вулканичната обсерватория Рабаул коментира, че се очаква Манам да продължи да изригва с активни потоци от лава.

"Сателитите наблюдават газовете и температурите и следим деформацията, за да видим дали има някакво увеличение", допълва той.

Изригна вулканът Агунг в Бали

Изригна вулканът Агунг в Бали

Няма съобщения за жертви