Вулкан изригна на индонезийския остров Бали, причинявайки няколко нощни анулирания на полети до и от Австралия, когато облакът от пепел се издигна в небето, съобщава "Ройтерс".

Вулканът на планината Агунг е изхвърлил лава и скали на разстояние от около 3 км, като пепелта е падала над десетки села, коментират официални лица. Няма съобщения за жертви.

Полети на Qantas Airways, JetStar и Virgin Airlines, функционират нормално. Международните полети са възобновени в събота, но пътници с отменени полети съобщават чрез социалните медии за продължаващи затруднения.

Туристите и местните жители са предупредени да избягват непосредствено района около Агунг, тъй като има периодична вулканична дейност.

Отменят полети в Бали поради прогноза за вулканична пепел

Отменят полети в Бали поради прогноза за вулканична пепел

Пепелта може да наруши видимостта през нощта, а вятърът и условия в района са непредсказуеми

Властите разполагат с 50 000 маски като предпазна мярка, въпреки че нивото за тревога на вулкана остава непроменено и няма евакуации.

Снимки на Агунг през нощта показват колона от пепел и нажежена лава в кратера на вулкана, който се издига величествено над източната част на Бали на височина малко над 3000 метра.

В края на 2017 г. властите повишиха нивото на тревога за Агунг след скок в активността, предизвиквайки евакуации и хаос тогава. Оттогава нивото на бдителност е намалено, но изригвания на Агунг от време на време прекъсват полетите.

При голямо изригване през 1963 г. за загинали повече от 1000 души и са разрушени няколко села.

Бали, известен със сърф, плажове и храмове, привлича около 5 милиона посетители годишно.

Два вулкана изригнаха в Индонезия

Два вулкана изригнаха в Индонезия

Мерапи и Карангетанг изхвърлят пепел и лава