Авиокомпании отменят полети, заминаващи от индонезийския остров Бали заради прогнози за влошаване на условията за летене поради опасност от вулканична пепел от изригващия вулкан "Агунг", съобщава "Ройтерс".

Говорител на летище в Бали заяви, че летището все още работи нормално, но авиокомпании като Jetstar и Virgin Australia са избрали да отменят полети.

Летището на Бали отново работи след затварянето му заради вулкана Агунг

Летището на Бали отново работи след затварянето му заради вулкана Агунг

Кризисният щаб към посолството оказва необходимото съдействие на българските граждани

"Очаква се над летището в Бали да бъде ясно през целия ден, но прогнозата за тази вечер се е влошила, така че няколко полета са отменени", съобщава австралийската авиокомпания Jetstar в своя Туитър.

Изригващият вулкан затвори летището през по-голяма част от седмицата, като засегна хиляди посетители от Австралия, Китай и други страни, преди вятърът да се промени и полетите да бъдат възобновени.

Двадесет полета бяха анулирани в петък вечер поради притеснения от пепелта. Някои авиокомпании, включително AirAsia Bhd от Малайзия, заявиха, че ще работят от Бали само през деня, тъй като пепелта може да наруши видимостта през нощта, а вятърът и условия в района са непредсказуеми.

39 българи в Бали са потърсили кризисния щаб на МВнР

39 българи в Бали са потърсили кризисния щаб на МВнР

Сънародниците ни са в безопасност, в хотелите, в които са отседнали.

Авиокомпаниите избягват да летят през вулканична пепел, тъй като могат да повредят двигателите на самолети, да запушат охлаждащите системи, да възпрепятстват видимостта на пилота и дори да причинят отказ на двигателя.

Има опасения и за променящите се метеорологични условия с тропически циклон на юг от остров Ява, който влияе върху атмосферните условия и вятъра в района, включително за Бали, предупреждава индонезийската метеорологична, климатологична и геофизическа агенция.

Учени наблюдават вулкана на Бали

Учени наблюдават вулкана на Бали

Глобалната заплаха се отлага