За пета поредна година най-малко 1 500 мигранти са загинали в Средиземно море, като маршрутът между Либия и Италия е най-смъртоносният, отнемайки живота на един човек на всеки преминали 19 души, съобщава Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от "Ройтерс".

Испания, която изпревари Италия като предпочитана дестинация от мигрантите, регистрира близо 21 000 мигранти досега през тази година, почти колкото през цялата изминала година, уточняват от МОМ. 

600 мигранти щурмуват Европа от Африка с фекалии и негасена вар

600 мигранти щурмуват Европа от Африка с фекалии и негасена вар

Замеряли с тях граничните полицаи

Общо около 55 000 мигранти са се добрали до европейските брегове досега през тази година, като през миналата година са били повече от два пъти повече по това време на годината - 111 753.

Италия, чието ново правителство затвори пристанищата си за спасителни кораби, е регистрирала около 18 130 мигранти, пристигнали по море от Либия през тази година, като останалите са отишли в Гърция, Малта и Кипър.

"Въпреки невероятно ниският брой на пристигащите в Италия, смъртните случаи са в пика си от началото на кризата", изтъкнаха от Международната агенция по миграцията.

Италия реже драстично помощите за мигрантите

Италия реже драстично помощите за мигрантите

В момента Италия издържа 136 000 мигранти