Около 600 мигранти са се опитали да нахлуят в Европа, щурмувайки гранични огради, разделящи испанския северноафрикански анклав Сеута от Мароко, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на службите за бързо реагиране.

Испанският Червен кръст уточни в "Туитър", че е бил призован да провери 592 души след масираната атака на зазоряване. Червеният кръст посочи, че 132 мигранти са били наранени, след като са се покатерили на високите огради от бодлива тел, като 11 са били откарани за лечение в болница.

Уточнява се, че 22-ма полицаи също са ранени, като четирима от тях са били откарани в болница.

Италия реже драстично помощите за мигрантите

Италия реже драстично помощите за мигрантите

В момента Италия издържа 136 000 мигранти

Правителството на Испания засега не посочва колко мигранти са влезли на испанска територия.

След като мигрантите са се покатерили на оградите, те хвърляли фекалии и негасена вар, която дразни кожата, по полицаите, опитващи се да ги изтласкат обратно.

Жители на Субсахарска Африка, живеещи нелегално в Мароко, се опитват да се доберат до Европа всяка година, като се катерят по високи 6 метра огради, с които са опасани Сеута и Мелила, другият северноафрикански анклав под контрола на Испания. Тези, които успяват да преминат оградите, биват настанявани в центрове за мигранти. Те в крайна сметка биват репатрирани или пускани.

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Това, което се случи в неделя, трябва да се превърне в норма

Днешният масов опит за нахлуване добави към натиска върху испанските власти от скорошната миграционна вълна, най-вече мигранти, прекосяващи Средиземно море на опасни плавателни съдове.

Според Международната организация по миграцията досега през тази година повече от 22 700 мигранти са пристигнали в Испания - три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Почти 20 хил. от тях са пристигнали по море, тъй като добрите метеорологични условия позволиха повече прекосявания по краткия маршрут през Гибралтарския проток.

Испания задмина Италия по пристигнали мигранти през Средиземно море

Испания задмина Италия по пристигнали мигранти през Средиземно море

От началото на годината 50 872 мигранти са достигнали до Европа