Спасителните екипи в Западна Канада все още се опитват да достигнат до около 18 000 души, които са блокирани от свлачища след опустошителните наводнения в страната, предава "Гардиън".

Тъй като общностите в региона се подготвят за още проливни дъждове във вече наводнените райони през следващата седмица, премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган обяви извънредно положение и направи емоционално обръщение на пресконференция.

Почти през сълзи, Джон Хорган каза: "Положителното, което ще извлека от това, е, че то показа как хората от Британска Колумбия се обединяват и се подкрепят взаимно. Това беше ужасяващо бедствие, но аз знам едно: Като канадци, ние се държим заедно. Ще изградя една по-силна и по-добра провинция и една по-силна и по-добра страна".

Канада евакуира 16 души от горящия контейнеровоз

Канада евакуира 16 души от горящия контейнеровоз

Няма риск за безопасността, въпреки превозваните опасни химикали

Докато военните се присъединяват към усилията за спасяване на хиляди хора, останали блокирани от наводненията, местните жителите казват, че последните дни са разкрили уязвимостта на малките общности от природни бедствия, които се причиняват от климатичните промени.

Намаляването на наводненията в четвъртък помогна на спасителните дейности, но проливният дъжд блокира цели градове в провинция Британска Колумбия и прекъсна достъпа до най-голямото канадско пристанище във Ванкувър, нарушавайки и без това затруднените вериги за доставки.