Броят на загиналите при наводненията и свлачищата, които опустошиха части от Британска Колумбия, вероятно ще нарасне, предаде "Ройтерс".

Властите в канадската провинция обявиха извънредно положение в сряда, а федералното правителство обещава голяма помощ.

Властите потвърдиха един смъртен случай, след като проливни дъждове и кални свлачища разрушиха пътища и оставиха няколко планински градове изолирани. Най-малко трима души са в неизвестност. Около 18 000 души са разселени в провинция на тихоокеанското крайбрежие, каза канадският министър на обществената безопасност Марко Мендичино.

Буря невиждана от век удари Ванкувър, една жена е загинала, двама са в неизвестност

Буря невиждана от век удари Ванкувър, една жена е загинала, двама са в неизвестност

Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си, свлачище помете коли на магистрала

"Очакваме да потвърдим още повече смъртни случаи през следващите дни", каза премиерът на Британска Колумбия Джон Хорган, описвайки бедствието като събитие, което се случва веднъж на 500 години. Ще въведем ограничения за пътуване и ще гарантираме, че транспортът на основни стоки и медицинските и спешните служби могат да достигнат до общностите, които се нуждаят от тях", каза Хорган на пресконференция, като призова хората да не трупат доставки.

Наводненията и калните свлачища също прекъснаха достъпа до най-голямото пристанище на страната във Ванкувър, затруднявайки и без това напрегнатите глобални вериги за доставки.

Премиерът Джъстин Трюдо каза, че правителството му ще помогне на провинцията да се възстанови от това, което той нарече "ужасно, ужасно бедствие". Отава изпраща стотици служители на военновъздушните сили, за да подпомогне възстановяването и "има хиляди други в готовност", каза Трюдо пред репортери във Вашингтон преди срещата на върха между САЩ, Канада и Мексико в четвъртък.

В Хоуп, на 160 км източно от Ванкувър, храната започваше да намалява.

Бедствието може да бъде едно от най-скъпите в историята на Канада.

Наводнението е второто бедствие, свързано с времето, което засегна Британска Колумбия през последните няколко месеца. Масов пожар в същия регион като част от опустошението унищожи цял град в края на юни.