Броят на загиналите от срутването на сградата в Югозападен Иран нарасна до 19 души. Това съобщиха държавните медии в четвъртък.

Това е най-смъртоносното подобно бедствие в страната от години.

Голяма част от 10-етажната сграда на Метропол, която се строеше в град Абадан, провинция Хузестан, се срути в понеделник, като първоначално беше опасява, че десетки са хванати в капан под руините ѝ.

"Точният брой на хората, хванати в капан под развалините, не е известен, но досега са открити телата на 19 души", каза държавната информационна агенция IRNA, цитирана от градския управител Ехсан Абапур. Той добави, че "37 души са спасени от развалините и са откарани в градските болници за лечение", като повечето от тях вече са изписани.

Спасителната операция ще продължи "докато не бъде намерено и последното тяло", каза Абаспур.

Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди, който беше в Абадан, каза по-рано пред държавната телевизия, че операцията тече бавно и внимателно поради опасността от срутване на съседните сгради.

Десетки жители се събраха по улиците на Абадан в сряда вечерта, за да призоват виновните за трагедията да получат наказание.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей поднесе съболезнования на народа на Абадан за "нещастния инцидент", в писмо, публикувано на уебсайта му в четвъртък.

Жертви и десетки ранени след рухване на сграда в Иран

Жертви и десетки ранени след рухване на сграда в Иран

Тежкият инцидент е станал по време на пясъчна буря

Той призова извършителите да бъдат преследвани и наказани и каза, че предотвратяването на повторение на подобни инциденти е "отговорност на всички нас, длъжностните лица на страната".

Провинциалната съдебна система обяви, че по случая вече са арестувани най-малко 10 души, включително кметът и двама бивши кметове, обвинени, че са "отговорни" за срива, съобщи държавната телевизия онлайн.