22-ма са заразените от КОВИД-19 в Босилеград за периода от 1 юли до 2 август, обявиха от общинския кризисен щаб, оглявяван от кмета, който изпълнява длъжността вече шести пореден мандат - Владимир Захариев. Поради многото изпратени проби за коронавирус в Събрия резултатите се бават с дни и седмици и актуална информация за ситуацията в Босилеград ще има до дни.

Броят на пациентите с респираторни заболявания и с други симптоми на коронавирусна инфекция в Здравния дом в Босилеград драстично е намалял последните дни, обяви пред БНР д-р Горан Василов, директор на Здравния дом в Босилеград и ръководител на експертно-оперативния екип за мониторинг на епидемиологичната ситуация и предприемането на мерки към Общинския щаб за извънредни ситуации.

Той отбеляза, че в "ковидамбуалторията" се регистрират под 5 пациента на ден, сред които са и тези за контролни прегледи. Няма място за паника, обаче всички граждани трябва да спазват наложените противоепидемични мерки - да поддържат лична хигиена, да носят маски и други защитни средства и да спазват дистанция.

Д-р Василов посочи, че от Института за обществено здраве във Враня официално са потвърдили, че от 160 изпратени PCR тестове от Босилеградска община в периода от 1 юли до 2 август тази година, 2-ма2 са били положителни за ковид-19.

От тези 22-ма пациенти с положителни резултати, половината вече са излекувани и са изпсани. За останалите 11 пациенти и техните близки контакти е наложена домашна карантина от санитарен инспектор, а тази мярка се контролирана от местната полиция в Босилеград.