Мост в централен Китай се срути малко преди да бъде пуснат в експлоатация, като причини смъртта на най-малко 22-ма души, съобщава АП.

Други 46 са обявени за издирване.

Инцидентът е станал в провинция Хунан.

Спасителните екипи са успели да спасят 64 души при срутването на 320-метров мост, допълва агенция Синхуа. В съоръжението са били вложени около 1.6 милиона долара.

Мостът е трябвало да бъде пуснат в експлоатация в края на този месец и инцидентът е станал, докато работниците са извършвали строителни работи по скелето на съоръжението.

Засега причината за срутването на моста не е изяснена.

В момента спасителните екипи, включващи и 200 войника, продължават да търсят оцелели.

Подобни инциденти са често явление в Китай, тъй като строителните компании предпочитат да използват некачествени материали и работници без почти никакъв опит с цел намаляване на разходите по строежите, коментира АП.

Според доклад  на китайското транспортно министерство миналата година в страната 6 300 моста са били категоризирани като опасни.

Нужни са сериозни мерки, за да предотвратим подобни инциденти, заяви служител от китайския институт по строително инженерство. Според него Китай би трябвало да вземе поука от срутилия се в Минеаполис мост, при който загинаха 9-ма, а други четирима все още се издирват.