29 души загинаха в Сомалия, а други 300 000 бяха принудени да напуснат домовете си след най-тежкото наводнение от десетилетия в страната. Причината са проливните дъждове, които наводниха градове в Източна Африка. Това обяви днес Националната агенция за управление на бедствия в страната, съобщава "Ройтерс".

Властите се опитаха да спасят хиляди заседнали заради наводненията хора, които дойдоха след най-голямата суша в региона от 40 години. "Това, което се случва днес, е най-лошото от десетилетия. По-лошо е дори от наводненията през 1997 г.", каза Хасан Исе, управляващ директор на агенцията. Броят на загиналите и броят на разселените хора вероятно ще нарасне още, добави Исе, тъй като много хора са заседнали заради наводненията.

"Не помня такива наводнения през живота си", каза Мохамед Фарах, местен старейшина в град Байдоа, югозападна Сомалия. "Хората продължават да се евакуират и търсят високо място."

15 станаха жертвите на бурята "Киарън" в Европа

15 станаха жертвите на бурята "Киарън" в Европа

Италия най-тежко пострада от бедствието

Най-малко 2400 души остават откъснати в град Луук, където река Джуба излезе от бреговете си, съобщиха от ООН. "Луук е заобиколен от реката и ни заплашват наводнения. Хората продължават да бягат от града. Някои все още са заседнали. Нашите магазини бяха отнесени от водата", каза Ахмед Нур, търговец в Луук.

Наводненията в съседна Кения убиха най-малко 15 души и потопиха мост в Уганда. Освен това са прекъснали път, свързващ Кампала с петролните находища в северозападната част, съобщиха Червеният кръст на Кения и пътната служба на Уганда.

Регионалният потоп е причинен от комбинирания ефект на две метеорологични явления, Ел Ниньо и дипола в Индийския океан, обясни Назанин Мошири, климатичен анализатор в Международната кризисна група. Ел Ниньо и диполът на Индийския океан са климатични модели, които влияят върху температурите на повърхността на океана и причиняват валежи над средното ниво.

Порои взеха пет жертви в Италия

Порои взеха пет жертви в Италия

Бурята "Киарън" достигна Апенините

"Щетите от наводненията са много по-лоши, защото почвата е толкова повредена от безпрецедентна скорошна суша; годините на конфликти и присъствието на милицията "Ал Шабаб" също са усложнили и оскъпили изграждането на защита и устойчивост срещу наводнения", каза Мошири.

Учените казват, че изменението на климата причинява по-интензивни и по-чести екстремни метеорологични явления. В отговор африканските лидери предложиха нови глобални данъци и реформи на международните финансови институции, за да подпомогнат финансирането на действията по изменение на климата.

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

След проливните дъждове в североизточния щат на Индия Сиким езерото Лонак преля