Заради замърсяване с мазут 30 хиляди птици вече са измрели в Керченския пролив. Още толкова са със залепнали пера от течното гориво и скоро също ще умрат, съобщи агенция „Новости".

Има опасност от нови нефтени разливи, тъй като в плитчините са заседнали две баржи, натоварени с 8000 т нефтопродукти.

Според метеоролозите щормът в Азовско море ще продължи до края на седмицата.

Заплахата за екоравновесието в района идва от хилядите тонове сяра и мазут, изпуснати в Черно и Азовско море, които са истинско екологично бедствие.

„Гринпийс": Разливът на мазут може да е гибелен за фауната

„При изпускането на нефт в открито море тежките елементи на мазута ще се утаят на дъното и ще станат източник на въглеводороди. Това ще доведе до недостиг на кислород във водата. Уникалният животниски свят силно ще пострада от това." - коментира Владимир Чупров, представител на „Гринпийс".

Целият текст

Според официалните данни на руските власти 6800 тона сяра са се изсипали в Керченския пролив и в акваторията на Черно море.

Разливът на мазут според руското Министерство на извънредните ситуации е 1300 тона, но според данни на Руския зелен кръст и „Росприроднадзор" той е над 2000 тона.

12 км от крайбрежгието на Керченския пролив са замърсени с мазут.
В района на село Илич има нефтено петно с дължина 800 м и ширина 10 м, съобщи агенция „Новости".

„За възстановяването на екоравновесието в Керченския пролив ще е нужен не един месец. Това е сериозно произшествие, изискващо много възстановителни и рекултивационни мероприятия." - заяви заместник-председателят на „Росприроднадзор" Олег Митвол.

„Каква точно е екологичната ситуация ще стане ясно след утихването на бурята, когато ще бъдат анализирани проби от водата", коментира Митвол пред Би Би Си.

Вчера президентът на Руския зелен кръст предупреди, че размерът на екологичните щети ще зависи от оперативните действия на Министерството на извънредните ситуации, но „при всички случаи това е сериозна екологична катастрофа."

Припомняме, за броени часове в неделя потънаха танкерът „Волгонефт 139", натоварен с 4777 тона мазут, и още три кораба - „Волногорск", „Ковел" и „Нахичеван", превозващи сяра и метали. Още два танкера получиха повреди, шест морски съда заседнаха в плитчини.

Освен четирите товарни кораба, петметрова яхта е потънала край руския курорт Сочи при вчерашната буря. Няма пострадали хора, съобщи агенция „Новости".

Стихията е причинила сериозни разрушения на пристанището на яхтцентъра в Сочи. Разбити са бетонните ограждения, огромни бетонни плочи са разпилени безразборно.

Скоростта на вятъра в Азовско море достигна 32 метра в секунда, а вълнението - 7 бала. Метеорологичните условия в района продължават да са неблагоприятни.

Междувременно стана ясно, че са намерени телата на трима членове на екижажа на потъналия кораб „Нахичеван", който превозваше сяра. Те са открити на около километър от остров Тузла, Краснодарска област. Информацията беше потвърдена от руското Министерство на извънредните ситуации. Продължава издирването на друти членове на екипажа, но спасителните операции са затруднени от лошото време.

До момента са спасени 35 членове на екипажите на потъналите морски съдове.

Представител на извънредния щаб твърди, че причина за трагедията е невниманието на капитаните, които според него не са реагирали адекватно на предаденото в събота предупреждение за влошаване на времето.

Над 30 съда, чиито капитани са реагирали своевременно на предупреждението за буря, са успели да се скрият в Азовско море.

По други сведения обаче съобщенията за рязкото влошаване на времето вечерта на 10 ноември е било разпространено от властите прекалено късно и много капитани не са успели да изведат корабите си в безопасни райони.