Тридесет и двама работници са загинали, други 42-ма са били спасени от нефтена платформа в открито море, след като на обекта се разразил пожар.

Платформата се намира в Каспийско море в териториалните води на Азербайджан, съобщават от Комитета за защита на правата на работниците в петролната индустрия, цитирани от „Ройтерс”.

От азерската държавна енергийна компания SOCAR са отказали да коментират.

„Според нашата информация 32-ма работници са загинали, докато други 42-ма работници са били спасени снощи. Огънят на платформата е окончателно потушен”, уточни шефът на комитета.

От SOCAR са коментирали в петък, че огънят е започнал след като газопровод на платформата е бил повреден след разразил се бурен вятър, като спасителната операция е била усложнена от силната буря.  

Работник, пожелал анонимност, е звъннал на „Ройтерс” от платформата и е заявил, че е имало 84 души на обекта, хванати в капан.  

SOCAR също са заявили в петък, че работници са изчезнали след инцидент на друга платформа в открито море по време на буря. Операцията по издирване и спасяване на хората е в ход, уверили оттам.

Четиринадесет работници са загинали при инциденти на петролни и газови платформи на SOCAR през 2014 г.