Южнокорейският съд осъди капитана на потъналия през април ферибот на 36 години затвор. Съдът го призна за виновен за небрежно изпълнение на задълженията му, но го оправда по обвинението за убийство, за което прокурорите искаха смъртно наказание, съобщава „Ройтерс".

Главният инженер на кораба бе признат за виновен, че е причинил смъртта на двама ранени членове на екипажа като не им е помогнал. Той е осъден на 30 години затвор.

Препълненият ферибот потъна, докато завивал по време на екскурзия до курортния остров Чеджудо.

Видеокадри показаха, че екипажът изоставил кораба, след като дал указания на пътниците, повечето тийнейджъри, да останат по кабините си. Това предизвика възмущение в цяла Южна Корея, както и призиви за тежки наказания.

Съдът призна всички останали 13 оцелели членове на екипажа за виновни по различни обвинения, включително небрежност. Те получават различни присъди, вариращи от 5 до 20 години затвор.

Скръб и гняв завладя страната след най-тежката морска катастрофа от десетилетия. Правителството бе подложено на големи критики за реакцията му след трагедията.

Само 172 от 476 пътници и екипаж на ферибота бяха спасени. 304 от тях са загинали или все още са в неизвестност. 250 от тях ученици.