Правителството на Судан разреши на 4 международни неправителствени организации да се завърнат в страната и да възобновят дейността си.
Решението да се допуснат отново четирите организации бе съобщено от заместник генералния секретар на ООН Джон Холмс.

Четири организации вече са започнали нова регистрация, няколко от тях са изменили своите названия и са получили разрешение за работа от властите в Судан.
"Мисля, че тези възможности стоят и пред други организации", каза Холмс.

Организациите са Корпусът на милосърдието, CARE International и Спасете децата.
също достъп до Судан е разрешени и на компанията PADCO, която се занимава със строителни и възстановителни работи в райони, пострадали при бойни действия.

Все още не са получили разрешение да се завърнат френската „Лекари без граници" и английската Oxfam

4-те организации са сред 14-те хуманитарни организации, изгонени преди около 2 месеца от страната като отговор на издадения ордер за арест на президента Омар ал Башир от Международния наказателен съд. Ал Башир бе обвинен в престъпления срещу човечеството и във военни престъпления по време на гражданската война в провинция Дарфур.

Правителството на Судан тогава обвини неправителствените организации в сътрудничество с Международния съд, както и за „фабрикуване на обвинения" както срещу Башир, така и срещу други високопоставени ръководители на страната.

През април генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди, че заради изгонването на международните неправителствени организации под сериозна заплаха се оказва животът на повече от един милион суданци от провинция Дарфур.

Конфликтът в суданската провинция Дарфур продължава от февруари 2003 година. По оценките на ООН са загинали повече от 300 000 души, а около 2.7 милиона са били принудени да станат бежанци.
Суданските власти отричат тези цифри и твърдят, че липсват доказателства да масови жертви.