42 сомалийски бежанци са били убити край бреговете на Йемен късно в четвъртък, когато хеликоптер атакувал лодката, в която те пътували. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местен брегови охранител в контролираната от хусите област Ходейда.

Бреговият охранител Мохамед ал-Алай обясни, че мигрантите са носели официални документи от Агенцията за бежанците на ООН. Те били на път от Йемен до Судан, когато са атакувани от хеликоптер "Апачи" близо до пролива Баб-ал Мандеб.

Морякът, който управлявал лодката - Ибрахим Али Зайед, заяви, че след инцидента са спасени 80 бежанци.

Все още не е ясно кой е извършил атаката.

Областта Ходейда се намира на брега на Червено море и е контролирана от бойците хуси, които през 2014 г. превзеха столицата Сана и принудиха подкрепяния от правителството на Саудитска Арабия президент Абд-Рабу Мансур Хади да избяга в изгнание. Хусите са подкрепяни от Иран.

През 2015 г. бе формирана водена от Саудитска Арабия коалиция, за да се бие с хусите и лоялните до бившия президент Али Абдула Салех войски, които изстрелваха ракети в съседна Саудитска Арабия.

Баб-ал Мандеб е стратегически воден път на Червено море, през който почти 4 млн. барела с петрол дневно се транспортират към Европа, САЩ и Азия.