В бедните страни милиони хора с ХИВ и СПИН и до този момент нямат достъп до лекарства, които биха могли да им спасят живота.

В годишния отчет на Световната здравна организация, програмата на ООН за ХИВ/СПИН UNAids и УНИЦЕФ се казва, че през изминалата година получаващите жизнено необходимите препарати, които подпомагат имунната система, са се увеличили до 950 000 души.

В същото време тези организации признават, че по показателя достъпност до лекарства, техните програми далеч не са постигнали до поставените цели.

Представители на СЗО и UNAids бяха планирали да постигнат обхват на лекуваните до 3 милиона човека. В края на 2007 година общото число на получаващите необходимите им препарати така и не достигна това равнище.

По оценка на СЗО 6.7 милиона и до този момент нямат достъп до ефективни лекарства.

В отчета на организацията се казва, че към края на 2007 година в света заразените с ХИВ инфекция са били 33.2 милиона, а само за последната година са регистрирани нови 2.5 милиона нови заболели.

В документа се отбелязва, че условията и достъпността до лекарствата, както и до диагностиката на ХИВ в много отношения се е подобрила. Успех се отбелязва и в сферата на оказване на психологическа подкрепа на заразените.

Въпреки това изключително много остават хората, които не знаят, че са носители на инфекцията или че са болни от СПИН. Съгласно проучване, направено в 12 страни с високо ниво на заболеваемост, една 20% запитаните знаят, че са носители на вируса

Като основна причина за недостига и липсата на достъпност на лекарствата в отчета на СЗО се посочва в световен мащаб на лошата система на здравеопазване в бедните страни, неопитността на медицинския персонал и на липсата на дългосрочно планиране и финансиране.

В регионите, където ХИВ и СПИН инфекцията стои като най-сериозен проблем, се откроява и изтичането на квалифицираните медицински работници към други страни или към други сфери на работа. Експертите от Световната здравна организация допълват, че е необходима специална програма да борба с ХИВ инфекцията, която да оценява е нейната ефективност.

В доклада на организацията се отбелязва успех при работата с бременните жени, болни от ХИВ, които в момента получават необходимите лекарства, за да предпазят плода от заразяване.

През 2007 година 500 000 са били бременните жени, които получават съответните препарати. Тази година СЗО отчита, че от програмата са обхванати значително повече - 350 000.