Наводнения след проливни дъждове са причинили смъртта на 60 души и са оставали над 44 хил. души без домове в Северна Корея. Това съобщиха от Организацията на обединените нации (ООН), след като изолираната комунистическа държава съобщи, че река в североизточната част е предизвикала най-голямото наводнение, регистрирано някога, отбелязва „Франс прес”.

Пхенян съобщи в петък, че река Тумен, която отчасти бележи границата с Китай и Русия, преживя най-голямото наводнение, регистрирано някога в резултат на буря, която е започнала 4 дни по-рано.

Намиращите се в близост райони, включително Мусан и Хоерионг, бяха тежко засегнати, като 60 души загинаха и 5 процента от населението остана без домове, уточняват от службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

„Комуникацията с и достъпът до засегнатите райони продължава да бъде предизвикателство... непосредствените нужди бяха идентифицирани, като спешно има необходимост от подслон, храна, лекарства, вода и санитарни материали”, уточняват от ООН.

Близо 9 хил. сгради са били разрушени или повредени, а 10 хил. хектара земеделска земя - наводнени, като от ООН уточняват, че в момента се провеждат дейности съвместно със местните власти по облекчаване на положението на хората.  

Държавните медии на КНДР съобщиха в петък, че 15 души са изчезнали, след като над 17 хил. къщи са били разрушени или повредени.

Изключително бедната държава е уязвима на природни бедствия, особено наводнения. Най-малко 169 души загинаха при огромна буря през лятото на 2012 г.

Нейната територия до голяма степен е съставена от планини и хълмове, които отдавна са обезлесени за отопление или са превърнати в терасовидни оризища. Това позволява на дъждовната вода да се стича надолу необезпокоявано.

Поредица от наводнения и засушавания бяха частично отговорни за глада, от който загинаха стотици хиляди между 1994 и 1998 г., като лошото икономическо управление и загубата на подкрепата от страна на СССР влошиха положението.