Днес Япония отбелязва 8 години от разрушителното земетресение и последвалото цунами, при което загинаха повече от 15 000 души и което доведе до най-сериозната криза с ядрена централа след тази в Чернобил от 1986 година.

Много хора се събраха, за да положат цветя и да почетат паметта на загиналите при бедствието на 11 март 2011 година. Тогава земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер в Тихия океан, до източното крайбрежие на Япония, а впоследствие и цунами удариха страната.

Цялата страна и най-вече регионът Тохоку са в траур днес. Близки на жертвите разказват, че 8 години по-късно продължават да си спомнят трагичните разрушителни сцени, пише изданието The Japan times.

Армията "атакува" с вода АЕЦ "Фукушима"

Армията "атакува" с вода АЕЦ "Фукушима"

Обливането с вода на двата реактора има за цел да се постигне тяхното охлаждане и да се предотврати ядрена авария. Американският държавен секретар обяви, че САЩ сериозно трябва да преразгледат програмата си за развитие на ядрената енергетика.

"Все още ми се струва, че един ден той ще се появи", разказва Аюми Какухари, която е загубила 20-годишния си брат при трагедията.

Все още десетки хиляди души не са се завърнали по домовете си и живеят във временни жилища, които са осигурени от държавата. Много от хората няма къде да се завърнат, защото домовете им са напълно унищожени.

Цунамито от преди 8 години повреди аварийното електрозахранване в АЕЦ Фукушима, от което последва срив в реакторите. Спрямо последни данни извеждането на осакатената централа от експлоатация ще отнеме десетилетия.

Расте черната хроника от Япония

Расте черната хроника от Япония

Загиналите са 5 178 души. Други над 8 000 продължават

Предвидено е изкарването на ядреното гориво от централата да бъде заложено като програма в пътна карта на правителството в бюджета за следващата година. Очаква се действителното преместване на горивото да започне през 2021 година.

Междувременно действията по разчистването на забранената зона около централата продължават.
Докато работници в разрушената централа се борят да задържат над 1 милион тона радиоактивна вода, с която беше гасен пожара, други събират токсична пръст, която никой не желае и към момента се складира в района на АЕЦ-а.

Расте черната хроника от Япония

Расте черната хроника от Япония

Загиналите са 5 178 души. Други над 8 000 продължават