Близо 100 милиона души в Канада и САЩ се подготвят за най-студените дни, понеже в Северна Америка настъпва рекордно дълбоко застудяване. съобщи Би Би Си.

Националната метеорологична служба предупреди, че студеният вятър може да доведе до студ, който се случва веднъж в историята, и да причини измръзване за по-малко от 10 минути.

Жителите от Манитоба до Мейн са призовани да ограничат престоя си на открито.

От понеделник насам най-малко 11 души са загинали в лошото време в южната част на САЩ.

Осем са смъртните случаи в Тексас, два в Оклахома и един в Арканзас.

Очакваното понижение на температурите се дължи на мощен арктически фронт, който се простира от канадските морски провинции до централната част на САЩ.

Очаква се в близките часове да бъдат счупени около дузина рекорди в няколко американски щата, където общо 82 милиона души ще се сблъскат с температури от -17 градуса по Целзий (0 F) или по-ниски.

В Мейн, например, в някои части на щата се очакват най-ниските температури, регистрирани от 1971 г. насам. В град Портланд се очаква студеният вятър да достигне -41 F (-40,5 C).

В близкия град Бърлингтън, щата Върмонт, най-високата температура се очаква да достигне едва -20 C (-5 F).

В Бостън, където се очакват отрицателни стойности на вятъра, в момента е обявено извънредно положение за студ. Държавните училища в града, както и в близкия Уорчестър, са затворени.

Температурите в Ню Йорк и други големи градове също се очаква да паднат.

В някои части на Канада се очакват температури между -38 C и -50 C (-36,4 F и -58 F). Препоръката за екстремно ниски температури, издадена от Environment Canada в петък сутринта, обхвана Маритимските острови, по-голямата част от Квебек и цялото Онтарио, като се разпространи и в Манитоба.

В Отава, столицата на Канада, екстремният студ наложи затварянето на местен ски курорт и открити писти за пързаляне с кънки. В Торонто в петък студеният вятър понижи температурата до -29 C (-20 F).

Бруталното зимно време следва смъртоносната ледена буря от тази седмица в някои части на Тексас, където температурите започнаха да се покачват над нулата и се очакваше ледът да се стопи в петък.

По данни на сайта poweroutage.us към петък сутринта повече от 309 000 души все още бяха без ток в Тексас, Арканзас и Мисисипи.

От понеделник насам аварийните екипи в Тексас са се отзовали на стотици повиквания за сблъсъци заради заледени пътища, някои от които са били с фатален край.

В съседния щат Оклахома, в окръг Къстър, 35-годишен шофьор е загинал в четвъртък сутринта при верижна катастрофа с шест автомобила на заледени пътища, съобщи пътният патрул на Оклахома според местните медии.

Полицейското управление на Далас помоли хората да се уверят, че гумите им са напомпани, да намалят скоростта по заледените пътища и да избягват използването на круиз контрол.