Британско-шведската мултинационална фармацевтична компания AstraZeneca вероятно ще проведе допълнително глобално проучване, за да оцени ефективността на ваксината си срещу COVID-19. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио след въпроси относно резултатите от проучването в третата фаза на клиничните изпитвания.

Проблеми в COVID изпитанията на AstraZeneca

Проблеми в COVID изпитанията на AstraZeneca

Неясноти около ваксината повдигат въпроси относно ефективността

Вместо да добави доброволци към продължаващ процес по изпитване в САЩ, ще бъде проведено ново проучване, за да се оцени по-малка доза, която се представя по-добре от пълната доза в проучванията на AstraZeneca, каза Сорио, цитиран от "Блумбърг".

"Сега, когато установихме това, което изглежда като по-добра ефикасност, трябва да потвърдим това, така че трябва да направим допълнително проучване", коментира Сорио.

Сорио каза, че това вероятно ще бъде още едно "международно проучване, но това може да бъде по-бързо, защото знаем, че ефективността е висока, така че се нуждаем от по-малък брой пациенти".

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Доста по-ниска ефективност в сравнение с ваксините на Moderna и Pfizer

Новината идва, след като AstraZeneca се изправя пред въпроси относно нивото на успеваемост, което според някои експерти може да попречи на шансовете ѝ за бързо одобрение от регулаторите в САЩ и ЕС.

Няколко учени изразиха съмнения относно стабилността на резултатите, показващи, че експерименталната ваксина е 90% ефективна при подгрупа от участници в изпитването, които първоначално по погрешка са получили половин доза, последвана от пълна доза.

AstraZeneca възобновява работа по ваксината

AstraZeneca възобновява работа по ваксината

След заболяването на доброволец и спирането на работа