Агенцията за наука на Австралия предупреди, че пролетните дъждове са създали идеални условия за нашествието на мишки в житницата на страната.

Виктория и Южна Австралия се сблъскват с по-висок от очаквания брой на мишките, информират от Организацията за научни и индустриални изследвания.

Ако условията донесат достатъчно храна, популацията може да стигне този брой в рамките на месеци, предупреди ученият Стив Хенри.

"Имахме страхотна пролет тази година, която доведе до рекордна реколта. Тези условия, които водят до чудесна реколта, са наистина благоприятни за мишките", обясни той.

От организацията не могат да дадат настоящи данни за мишки на хектар, но допълниха, че данните от капани и невероятни доказателства, показват ръст на популацията. Около 5 мишки на хектар се считат за нормално.

Нашествия от мишки редовно се наблюдават в австралийските зърнени полета и провинция в Северозападен Китай.

Виктория и Южна Австралия заемат голяма част от басейна Мурей-Дарлинг, плодороден район, формиращ почти 40 % от приходите от селско стопанство в Австралия, според данни на правителството.

Нашествието от мишки представлява значителен финансов удар за фермерите, които са принудени да купуват скъпи примамки и често да презасаждат културите. Това води и до стрес в селските общности. Причината е, че те нахлуват в къщите на хората, в автомобилите им. Навсякъде, където се обърнат, хората виждат мишки, обясняват специалистите.

Хората в градовете са втрещени, когато имат мишка в къщата си. Тези хора в страната запушват всяка пукнатина в къщата си със стоманена вълна, за да предотвратят влизането им.

Мишките са пренесени в Австралия от европейските заселници. Те имат няколко естествени врагове и се сблъскват с малка конкуренция в дивата природа.