Най-малко 18 души са загинали, а други най-малко 23 са били ранени в четвъртък, когато автобус, превозващ чуждестранни мигранти и местни жители, е паднал в овраг в северозападната част на Мексико, съобщиха властите.

Сред загиналите има трима непълнолетни, съобщава агенцията за гражданска защита в щата Наярит.

Автобусът с около 40 души на борда е пътувал от Мексико Сити към северозападната част на Тихуана, която граничи със Сан Диего, откъдето множество мигранти се опитват да потърсят убежище в САЩ, отбеляза АФП.

"Повечето от пътниците са чужденци и произхождат от страни като Индия, Доминиканската република и от африканския континент, наред с други, някои от които са се насочили към Тихуана, за да преминат в Съединените щати", заявиха от агенцията за гражданска защита.

Шофьорът е бил задържан по подозрение, че е превишил скоростта, в резултат на което е загубил контрол и се е свлякъл по насип близо до столицата на щата Тепик, съобщи агенцията.

Смъртоносните пътни произшествия са често срещани в Мексико, като обикновено се дължат на висока скорост, лоши условия на превозното средство или умора на водача.

Подобни катастрофи са основна причина за смъртта на мигрантите, които предприемат опасното пътуване по суша до САЩ.

29 загинали след падане на автобус в пропаст в Мексико

29 загинали след падане на автобус в пропаст в Мексико

Пострадали са 19 души

През февруари мигранти от Венецуела, Колумбия и Централна Америка участват в автобусна катастрофа между южния щат Оахака и централната част на Пуебла, при която загинаха най-малко 17 души.

През юли най-малко 29 души загинаха, когато пътнически автобус се отклони от планински път и падна в пропаст в Оахака.

През декември 2021 г. ремарке, превозващо 160 мигранти, се блъсна в пешеходен мост на магистрала в южния щат Чиапас, при което загинаха 56 души, предимно гватемалци.