Стотици сирийски бежанци прогонени от насилието в собствената им страна, търсят спасение в Турция. Там те са посрещани от жандармерията и транспортирани към специално приготвени лагери или болници. На границата между двете държави се намират още множество бежанци които чакат да преминат в Турция.

Високопоставен чиновник от турското министерство на външните работи, отбеляза, че Турция прави всичко възможно за да приеме сирийските бежанци.

Близо до границата, турските власти са издигнали палатков лагер, в който да бъдат приютявани пристигащите сирийци. В момента той също е препълнен. В него са настанени между 4500 и 5000 бегълци от Сирия.
Турското правителство потвърди, че то няма да затвори своите порти за сирийците прогонени от насилето обхванало тяхната държава.

Голяма част от бежанците идват от град Джиср ал Шугур, намиращ се на 40 км. от границата с Турция. В момента там сирийските сили за сигурност провеждат поредната операция срещу разбунтувалите се граждани.

Турция би могла да приеме около 800 000 човека. Ако прилива на хора от Сирия продължи, трябва да се очаква хуманитарна катастрофа.

Въпреки близките връзки със сирийския президент, турският премиер подчерта, че Сирия трябва да промени отношението си към своите граждани, и да даде едно доказателство за толерантност колкото е възможно по бързо.