Британската петролна компания Бритиш Петролиум отдели 52 млн. долара за борба с депресията и стреса при жителите на четирите крайбрежни щата, които пострадаха най-тежко от екологичната катастрофа в Мексиканския залив, съобщи АФП.

Според представител на компанията средствата ще бъдат разпределени между организации от сферата на здравеопазването. 10 млн. долара ще получи правителствената Администрация за медицински услуги /Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMHSA/, 15 млн. долара са предвидени за управлението по здравеопазване на щата Луизиана, по 12 млн. ще бъдат предоставени на управлението за психическо здраве на Алабама и Мисисипи, а 3 млн. ще получи дирекцията по въпросите на семейството и децата на щата Флорида.

В четирите шата ще стартират и програми за психологическа помощ. При необхдимост от Би Пи декларираха готовност да финансират допълнително програмите.

BP оцени щетите, нанесени от петролния разлив в Мексиканския залив, на 1.6 милиарда долара.

В тази сума са включени средства за ликвидиране на последиците от разлива и изплащане на заведените искове. Предвижда се да бъдат изплатени по 25 милиона долара на щатите Флорида, Алабама и Мисисипи, както и 60 милиона долара на щата Луизиана.

Компанията вече е изплатила около 62 милиона долара, за да обезпечи повече от 50 000 иска, предявени във връзка с екологичната катастрофа.

От компанията заявяват, че ще бъдат изплатени компенсации на всички, които са понесли финансови щети от разлива.

Над 70 души в южния американски щат Луизиана имат здравословни проблеми, които са предизвикани от петролния разлив в Мексиканския залив. Заболелите са оплакват от болки в гърлото, кашлица, трудно дишане, възпаления на очите, гадене, болки в гърдите и главоболие.