Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е починал на 84-годишна възраст от усложнения след заразяване с новия коронавирус (COVID-19), съобщиха от семейството му във "Фейсбук". 

Той е починал в националния медицински център "Уолтър Рийд". 

"Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", пише семейството.

Според публикацията Пауъл е бил напълно ваксиниран.

Пауъл е държавен секретар от 2001 до 2005 г. при управлението на президента Джордж У. Буш. Той е първият афроамериканец, който заема поста.

Той също така е бил председател на Съвета на началник-щабовете от 1989 до 1993 г. при президентите Джордж Х. У. Буш и Бил Клинтън.

Пълното ваксиниране срещу COVID-19 драстично намалява хоспитализацията и смъртта от болестта, въпреки че все пак може да се случи тежко заболяване, още повече при хора в напреднала възраст.

Съпругата на Пауъл Алма също се е заразила с COVID-19, но се е възстановила.

Пауъл, който е роден от ямайски родители имигранти в Ню Йорк през 1937 г., първо се присъединява към Корпуса за обучение на офицери от запаса в колежа и има забележителна последваща кариера, обхващаща повече от три десетилетия в армията на САЩ, издигайки се до ранг на четиризвезден генерал през 1989 г.

При президента Роналд Рейгън Пауъл беше първият чернокож съветник по национална сигурност. А при следващия президент Джордж Х. У. Буш той стана първият чернокож председател на Съвета на началник-щабовете.

Като първи държавен секретар на Буш той беше голям защитник на американската инвазия в Ирак и привърженик на идеята, че нахлуването е оправдано, защото иракският президент Саддам Хюсеин имал оръжия за масово унищожение. По-късно той го нарече "петно" в досието му, след като разпространената от него разузнавателна информация неточна.

Пауъл се обявява за републиканец през 1990-те години, след като службата му в армията приключи, но по-късно в живота помогна за избирането на демократи, включително Барак Обама.