Самият бивш президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев, съобщи прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той уточни, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва подкрепа на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че бившият президент се намира в чужбина.

"Ситуацията обаче беше много трудна и затова самият Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на президента, тъй като беше наясно, че бунтовете и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на ръководството на страната", каза Укибай.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка

След около 29 години на поста

Той отбеляза, че Назарбаев и Токаев "винаги са били" от една и съща страна на барикадите, "защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията". "И в тези трудни за всички нас дни те отново демонстрираха монолитната държавна власт", ​​каза прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените полицаи, военни и служители от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

Нурсултан Назарбаев ще е с доживотен мандат

Нурсултан Назарбаев ще е с доживотен мандат

Казахстан промени конституцията

На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.