Спасители издирват близо 50 души, обявени за изчезнали, след като свлачище, предизвикано от месеци проливни дъждове, уби най-малко седем души в южната част на Еквадор.

Калното свлачище е станало през нощта от неделя срещу понеделник, като е затрупало десетки къщи и е ранило 23 души в село Алауси в провинция Чимборасо, на около 300 км южно от Кито, съобщиха официални лица.

В понеделник спасители и цивилни граждани бяха забелязани да се опитват да разчистят отломките на ръка, за да стигнат до оцелели между изкривените метални листове и разцепените стволове на дърветата.

По калните улици на Алауси, селище с около 45 000 души, заобиколено от зелени хълмове, шокирани жители стояха наоколо в очакване на новини, много от тях със сълзи на очи.

Лавината е засегнала и няколко обществени сгради, повредила е пътища и е затворила три училища.

Президентът Гилермо Ласо съобщи в Twitter, че пожарникари от съседни райони са се отправили към селото, за да помогнат на хората, засегнати от трагедията.

Той призова всички граждани да се евакуират от засегнатите райони.

Правителството мобилизира националната полиция, въоръжените сили, Министерството на здравеопазването и Червения кръст, за да помогнат в спасителните дейности.

12 загинали след силно земетресение в Еквадор

12 загинали след силно земетресение в Еквадор

Трусът е бил на дълбочина от около 66 километра, с магнитуд 6,8

"Активирахме временното настаняване и мобилизирахме спални комплекти за тези, които са загубили домовете си", се казва в изявление на правителството в Twitter.

От началото на годината проливните дъждове в Еквадор са причинили смъртта на 22 души, разрушили са 72 къщи и са нанесли щети на повече от 6900, по данни на секретариата за управление на риска SNGR.

Валежите са причинили близо 1000 опасни събития, като свлачища и наводнения.

Районът, засегнат от бедствието в неделя, е бил в обявената жълта зона на опасност от февруари след други свлачища.

Неделното свлачище се случи малко повече от седмица, след като 15 души загинаха при силно земетресение в югозападния граничен район на Еквадор с Перу.

Петима полицаи са убити при бомбени атаки в Еквадор

Петима полицаи са убити при бомбени атаки в Еквадор

В две провинции е обявено извънредно положение