Най-малко петима еквадорски полицаи са били убити във вторник при бомбени атаки заради трансфери от пренаселените и изпълнени с насилие затвори в страната, поради което президентът Гилермо Ласо е обявил извънредно положение в две провинции, съобщи Reuters.

Ласо, който е консерватор, многократно е осъждал насилието, включително в затворите, в отмъщение на наркокартелите срещу усилията на правителството му в борбата с търговията с дрога. Еквадор е транзитна точка в наркоканалите към САЩ и Европа.

Атаките са станали през нощта и рано сутринта във вторник. Девет експлозии са избухнали в градовете Гуаякил и Есмералдас. Ласо определя това във видеообръщение като открито обявяване на война от страна на картелите. "Предприемаме действия, което ги тревожи, следва насилствена реакция", коментира той.

След атаките е обявено извънредно положение в провинциите Гуаяс и Есмералдас, където се засилва провеждането на акции на органите на реда и влиза в сила полицейски час от 21 ч. местно време.

Бунт в затвор в Еквадор взе най-малко 15 жертви

Бунт в затвор в Еквадор взе най-малко 15 жертви

21 души са пострадали

Рано сутринта във вторник е съобщено шест експлозии в няколко района на западния град Гуаякил, а двама полицаи са убити при нападение срещу патрулна кола в предградията. Други трима са убити в града и в района около него по-късно през деня.

Съобщено е и за три експлозии в Есмералдас, където също така седем надзиратели са взети за заложници от затворници в знак на протест срещу трансферите. Служителите са били освободени след преговори.

Системата на затворите в Еквадор се сблъсква със структурни проблеми от десетилетия, но насилието в затворите рязко нараства от края на 2020 г., взимайки над 400 жертви.

515 затворници са били прехвърлени до момента от затвора в Гуаякил на други места в страната.