Болниците в Армения вече не могат да се справят с броя на болните от новия коронавирус (COVID-19) и положението се влошава. Това предупреди премиерът на страната Никол Пашинян, цитиран от "Гардиън".

Пашинян, който сам е заразен с новия коронавирус, подчерта, че може да има около 20 000 заразени в страната, но без да показват симптоми. До момента от началото на епидемията в Армения официално регистрираните заразени са 11 221 души, от които са починали 176 души.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заразен с новия коронавирус

Премиерът на Армения Никол Пашинян заразен с новия коронавирус

Както и цялото му семейство

Министерството на здравеопазването уточни, че още 68 пациенти, които са дали положителна проба за наличие на коронавируса, са починали от други заболявания.

Миналата седмица здравните власти предупредиха, че скоро леглата за интензивно лечение ще бъдат запазвани за пациенти с най-голям шанс за оцеляване.

"Имам лоши новини", изтъкна Пашинян във видео изявление в профила си във "Фейсбук", като добави: "Епидемиологичната обстановка се влошава и медицинските заведения не могат своевременно да хоспитализират всички пациенти с коронавирус, които се нуждаят от лечение."

Пашинян призна, че правителството му не е успяло да наложи антивирусни мерки и разкритикува масовите нарушения на наложената карантина.

Армения вече отмени извънредното положение, което беше наложено през март, за да забави разпространението на вируса. Конспиративни теории и дезинформация в социалните мрежи подкопават усилията на правителството за борба с епидемията според анализатори.