Главният научен съветник на правителството на Великобритания Патрик Валанс се извини днес, че не е било достатъчно ясно какво е имал предвид през март, когато обясни понятието "стаден имунитет" във връзка с новия коронавирус, съобщава "Политико".

Валанс настоя, че не е имал предвид, че Великобритания трябва да се опита да постигне подобен имунитет и че стратегията винаги се е опитвала да потисне пика и да го поддържа под нивото, с което Националната здравна служба може да се справи със заболелите от COVID-19.

Коронавирус: Австрия с тежък удар върху "стадния имунитет"

Коронавирус: Австрия с тежък удар върху "стадния имунитет"

В Австрия по-малко от 1 процент от населението е заразено

"Трябваше да съм ясен какво се опитвах да кажа и ако не съм казал това достатъчно ясно, тогава се извинявам. Това, което се опитвах да кажа, е, че при липсата на лечение, начинът, по който можете да спрете общността да стане податлива на това, е чрез имунитет, а имунитетът може да бъде получен чрез ваксинация или може да бъде получен от хора, които са заразени", изтъкна Валанс. 

Той подчерта, че все още не е известно какво ниво на защита имат хората, след като са били заразени с новия коронавирус.

 Няма гаранция, че заразените с COVID-19 изграждат имунитет, според СЗО

Няма гаранция, че заразените с COVID-19 изграждат имунитет, според СЗО

Не може да каже дали наличието на антитела в организма осигурява пълна защита

Валанс е най-високопоставената правителствена фигура, която открито обсъждаше "стадния имунитет" преди обявяването на националната блокада във Великобритания. На пресконференция на 12 март той каза за коронавируса: "Нашата цел не е да спрем всички да се заразят, не можете да го направите. А това не е желателно, защото искате да постигнете някакъв имунитет сред населението. Трябва да имаме имунитет, за да се предпазим от това в бъдеще."

На следващата сутрин той обясни тази идея пред Би Би Си, като заяви: "Нашата цел е да опитаме и да ограничим пика, да разширим пика, а не да го потиснем напълно. Също така, тъй като по-голямата част от хората получават леко заболяване, да се изгради и известна степен на стаден имунитет, така че повече хора да са имунизирани срещу това заболяване."