Принципът на "стадния имунитет", който на определен етап беше рекламиран от британското правителство като възможно решение за справяне с епидемията от новия коронавирус (COVID-19), понесе очевиден удар, след като проучване в Австрия установи, че по-малко от 1% от населението е заразено с коронавируса, пише "Гардиън".

Първото подобно проучване в континентална Европа, ръководено от социологическата агенция SORA, която е известна с прогнозирането на резултатите от изборите, има за цел да даде по-ясна картина на общия брой заразени, като се имат предвид пропуските в тестването за наличие на вируса.

Белгия надхвърли 3000 жертви на новия коронавирус

Белгия надхвърли 3000 жертви на новия коронавирус

Заразените са общо 26 667 души

"Въз основа на това проучване смятаме, че 0,33% от населението в Австрия е тежко заразено в началото на април", отбеляза на пресконференция съоснователят на SORA Кристоф Хофингер. Като се има предвид допустимата граница на грешката, тази цифра е с 95% вероятност да е между 0,12 и 0,76%.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чието правителство е поръчало проучването и е видяло първоначалните констатации на изследването преди няколко дни, заяви в понеделник, че процентът на заразените в страната е около 1%. Той каза, че опровергава идеята за стадния имунитет, който изисква масово разпространение на инфекцията, като жизнеспособна политика.

Русия отчете нов рекорден ръст на заразените с коронавируса

Русия отчете нов рекорден ръст на заразените с коронавируса

От началото на епидемията са починали 94 души

През март британското правителство предположи, че стадният имунитет може да бъде крайъгълният камък за реакцията на Великобритания на епидемията от коронавируса, контрастирайки рязко с подхода на откриване, проследяване и карантина, предприет от страните в Азия, които първо бяха засегнати, и одобрен от Световната здравна организация.

Британските власти скоро се отказаха от плана, след като моделиране от учени от University College в Лондон показа, че той може да доведе до смъртта на 250 000 души.

Към момента във Великобритания са регистрирани близо 66 000 заразени, от които около 8 000 души са починали. В Австрия към момента има 13 400 заразени, от които са починали 319 души. 

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В щата Ню Йорк има повече заразени, отколкото в която и да е държава по света