Русия не може да се справи с предоставянето на основни услуги на населението в окупираните територии. В много райони там няма постоянен достъп до питейна вода. Продължават сериозни смущения в телефонната и интернет комуникацията. В Херсон има критичен недостиг на лекарства, а Мариупол е на прага на епидемия от холера. През май са регистрирани отделни случаи на това заболяване, съобщи британското разузнаване в своята ежедневна сводка за ситуацията в Украйна, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Последният път, когато Украйна преживя епидемия от холера е през 1995 г., и оттогава отделни огнища се разпалват в различни части на страната, особено по крайбрежието на Азовско море.

Медицинските служби в Мариупол на практика са изчерпали своите възможности и няма да могат да се справят с епидемията, предвиждат от британското разузнаване.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрушенко заяви на 5 юни, че недостигът на питейна вода вече е достигнал критично ниво, съобщи Си Ен Ен.

Петро Андрушенко заяви, че хората трябва да се регистрират, за да получат питейна вода, и могат да я получават само на всеки два дни.

Основната инфраструктура и услуги като вода, газ и електричество все още не са възстановени в града след продължителната обсада от руските сили.

"Преди количеството вода беше малко, но сега то е намаляло напълно. Необходимо е да се регистрирате на опашката ... В бъдеще температурата ще се повиши, нивото на водата ще спадне и тя ще бъде по-малко", заяви пред Си Ен Ен Петро Андрушенко.

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол
Обновена

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол

Предупредил и западът да спре да помпа Украйна с оръжия