Броят на възрастните с диабет е нараснал до 422 милиона през 2014 година. Регистрира се увеличение от почти четири пъти в сравнение с данните от 1980 г., обясни Световната здравна организация (СЗО) в първия по рода си световен доклад за заболяването.  

„В световен мащаб приблизително 422 млн. възрастни са живели с диабет през 2014 г., в сравнение със 108 млн. през 1980 г.”, обяви СЗО, цитирана от Агенция „Франс прес”. Организацията предупреждава, че заболяването се разпространява заради промените в световен мащаб в начина на хранене, движение и живот на хората.

Заболяването директно е причинило 1,5 млн. смъртни случаи през 2012 г., но повишени нива на глюкоза в кръвта, свързани с диабета, са отговорни за още 2,2 млн. смъртни случаи същата година, се посочва в доклада.

Диабетът се разделя на два типа. Няма известен начин за превенция за единия тип, който се развива, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин.

Много хора живеят с диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и други фактори на начина на живот. Той се развива при възрастните и все повече сред децата.

За да се ограничи тежестта на заболяването, са нужни огромни усилия, за да се променят в световен мащаб „навиците на хранене и на физическа активност”, особено в по-малка възраст, когато се формират основните модели на поведение.