До 19 нарасна броят на жертвите при поредицата от атаки срещу църкви и синагоги в предимно мюсюлманския регион на Русия Дагестан, съобщава "Ройтерс".

Въоръжени мъже с автомати извършиха координирани нападения в два от най-важните градове на републиката.

Те нахлуха в православна църква и синагога в древния град Дербент вчера вечерта, подпалиха икона в църквата и убиха 66-годишния православен свещеник Николай Котелников.

В каспийския град Махачкала, на около 125 км на север, нападателите стреляха по пост на Пътна полиция и атакуваха църква.

Около катедралата "Успение Богородично" в Махачкала избухнаха престрелки и тежка автоматична стрелба се разнасяше до късно през нощта.

До момента никой не е поел отговорност за нападенията. Следственият комитет на Русия съобщи, че са убити 15 полицаи и четирима цивилни. Най-малко петима нападатели са били ликвидирани.

Няма обаче никаква информация за това дали нападателите са били само петима дали и всички са неутрализирани. Също така няма никаква информация за мотивацията на терористите.

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан
Обновена

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан

Нападателите са убити, а синагогата дори е била запалена

"Това е трагичен ден за Дагестан и за цялата страна", заяви областният управител Сергей Меликов.

Той посочи, че чужди сили са участвали в подготовката на атаката, но не даде подробности.

"Това е опит да се разцепи нашето единство".

Дагестан обяви тридневен траур.

Президентът Владимир Путин, който отдавна обвинява Запада, че се опитва да разпали сепаратизма в Кавказ, все още не излязъл с коментар по случая.

Дагестан е предимно мюсюлманска република в Северен Кавказ в Русия. Тя е смесица от етнически групи, езици и региони, които живеят в сянката на кавказките планини между Каспийско и Черно море.

Атаката срещу християнски и еврейски храмове предизвика опасения, че Русия може да е изправена пред нова ислямистка заплаха само три месеца след смъртоносната атака в Москва.

При атаката в Москва бяха убити 145 души в концертната зала "Крокус". "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.

През октомври, след избухването на войната в Газа, бунтовници, развяващи палестински знамена, вилняха на летището в Махачкала в търсене на еврейски пътници на полет, пристигащ от Тел Авив.

Външното министерство на Израел съобщи че синагогата в Дербент е била опожарена до основи и е стреляно по втора синагога в Махачкала. Предполага се, че по това време в синагогата не е имало богомолци.

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

В кавказката република е въведено военно положение

Дербент, един от най-старите трайно населени градове на земята, е дом на древна еврейска общност и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Според правоохранителните органи двама синове на ръководителя на района Сергокала в централен Дагестан са сред нападателите и са били задържани от следователите.

24-26 юни са обявени за дни на траур в Дагестан, като знамената са свалени наполовина и всички развлекателни събития са отменени.

Руската империя се разшири в Кавказ в края на XVIII и началото на XIX век, но бунтът след падането на Съветския съюз през 1991 г. доведе до две войни.

През август 1999 г. чеченският боец ​​Шамил Басаев поведе бойци в Дагестан в опит да помогнат на дагестанските уахабистки фундаменталисти, предизвиквайки голяма бомбена кампания от руската армия преди Втората чеченска война.