Властите в Москва арестуваха 18 души по обвинения в участие в терористична атака срещу концертната зала "Крокус Сити Хол" в Московска област. Това се казва в решението на Басманския съд за ареста на обвиняемите по делото, с което ТАСС се запозна.

"По наказателно дело са привлечени като обвиняеми 20 лица. Спрямо 18 съдът е наложил мярка за неотклонение задържане под стража, а за другите двама - "подписка". Лицата са били многократно разпитани за обстоятелствата по повдигнатото престъплението", се посочва в документа.

След нападението са образувани няколко наказателни дела за терористичен акт, подготовка за терористична атака, участие в дейността на терористична организация, незаконен трафик на оръжия и експлозиви. Освен това следователите обвиняват подсъдимите в участие в дейността на забранената организация "Вилает Хорасан" (част от терористичната организация Ислямска държава, също забранена в Руската федерация).

Също така, случаят на предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност (част 3 от член 238 от Наказателния кодекс на Руската федерация), е обединен в едно производство с горните случаи.

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

Руските служби не предоставят никакви убедителни доказателства

Припомняме, че в края на май директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че нападението в концертната зала "Крокус сити хол" е организирано от филиал на "Ислямска държава", но за него е виновно украинското разузнаване.

Противоречивото си изявление Бортников направи по време на среща на Съвета на ръководителите на службите за сигурност на страните от ОНД в Бишкек. Там Бортников каза, че повече от 20 души, "включително преките извършители и съучастници", са били задържани във връзка с нападението в "Крокус".

"Подготвителните действия, финансирането, атаката и изтеглянето на терористите са координирани чрез интернет от членове на групата "Вилает Хорасан", разположена в афганистанско-пакистанската зона", заяви Бортников.

Ръководителят на ФСБ твърди обаче, че "украинското военно разузнаване е пряко свързано с тази атака".

"Следствието продължава, но вече с увереност може да се каже, че към нападението пряко отношение има военното разузнаване на Украйна", са точните думи на Бортников, които цитира ТАСС. Той уверява присъстващите и че всички обстоятелства на престъплението ще бъдат установени и нито един съпричастен към него няма да избегне наказанието.

Медведев плаши Украйна със съдбата на Бандера за атентата в "Крокус"

Медведев плаши Украйна със съдбата на Бандера за атентата в "Крокус"

Според него, има достатъчно доказателства за участието на Киев

Бортников, както и руските служби като цяло до този момент, не предостави никакви убедителни доказателства за такава връзка.

Украйна, както и представители на западни държави, нарекоха твърденията на Москва за участието на Киев в събитията в "Крокус сити хол" "нямащи нищо общо с реалността".

Атаката срещу "Крокус сити хол", при която загинаха 145 души, се случи вечерта на 22 март. Няколко въоръжени хора нахлуха в сградата, където трябваше да започне концертът на група "Пикник", и започнаха да стрелят по посетителите, а след това и подпалиха концертната зала.

На следващия ден бяха задържани четирима души с произход от Таджикистан. В следващия месец руските служби съобщаваха на няколко пъти за още задържани, предимно помощници за организиране на атентата. Сред тях и на руски гражданин.

Също така малко след самото нападение "Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че същия месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака. Предупреждението Москва е получила и от Иран.

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

СВР отново обвърза нападението с Украйна и косвено със САЩ