Иран е предупредил Русия за възможността за голяма "терористична операция" на нейна територия преди атаката в концертна зала край Москва миналия месец. Това разкриха трима източници, запознати с въпроса, съобщава "Ройтерс".

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автомати по посетители на концерт на 22 март в "Крокус сити хол". При атентата бяха убити най-малко 144 души, а отговорност за него бе поета от групировката "Ислямска държава".

"Дни преди нападението в Русия Техеран сподели информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия, която е била получена по време на разпити на арестуваните във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран", посочи един от източниците.

През януари иранското министерство на разузнаването съобщи, че е задържало 35 души, свързани с двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари ведомството обяви, че е арестувало командир на базирания в Афганистан клон на ИДИЛ - "Ислямска държава - Хорасан".

Именно ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Иран - най-кървавите след Ислямската революция от 1979 г. Източници от американското разузнаване заявиха, че "Ислямска държава - Хорасан" е извършила както атаките на 3 януари в Иран, така и стрелбите на 22 март в Москва.

Някога "Ислямска държава" окупираше големи части от Ирак и Сирия, но беше обявена за териториално победена през 2017 г.

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Преди седмици са предупреждавали Москва за подготвяните атаки

Въпреки това "Ислямска държава - Хорасан" - един от най-страховитите ѝ клонове, отново възроди групировката с мащабни кръвопролития.

"Ислямска държава - Хорасан" е именувана на стар термин за регион, обхващащ части от Иран, Туркменистан и Афганистан. Тя възниква в Източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо прави впечатление с изключителната си бруталност.

Втори източник заяви, че в информацията, предоставена от Техеран на Москва за предстояща атака, липсват конкретни подробности относно времето и конкретната цел.

"Членовете на "Ислямска държава - Хорасан" са били инструктирани да се подготвят за значителна операция в Русия. Един от терористите (арестуван в Иран) заяви, че някои членове на групировката вече са пътували до Русия", разкри вторият източник.

Трети източник, който е високопоставен служител по сигурността, отбеляза: "Тъй като Иран е жертва на терористични атаки от години, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от задържаните терористи".

Източник, запознат с американското разузнаване относно предстояща атака в Русия, обясни, че информацията се основава на прихващане на "чат" между бойци на "Ислямска държава - Хорасан".

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за участие на Украйна

Русия обаче оспори твърденията на САЩ и изрази увереност, че Украйна е свързана с атаката, но не предостави доказателства. Киев категорично отрече обвиненията.

За Русия обаче е по-трудно да отхвърли разузнавателната информация от дипломатическия си съюзник Иран за атаката, която повдигна въпроси относно ефективността на руските служби за сигурност. Както на Москва, така и на Техеран са наложени западни санкции. Двете страни задълбочиха сътрудничеството си, включително военното, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Както в нападенията в Керман, така и в атентата до Москва са замесени таджикски граждани. "Ислямска държава - Хорасан" агресивно е вербувала хора от бедната бивша съветска република Таджикистан, твърдят експерти по сигурността.

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Русия продължава да смята, че Украйна стои зад атаката

Източници посочиха, че Иран е обсъдил опасенията си за сигурността с Таджикистан. Дипломатически източник в Таджикистан потвърди, че Техеран наскоро е обсъдил с Душанбе въпроса за засиленото участие на етнически таджики в бойни действия.

"Ислямска държава" таи силна ненавист към шиитите - доминиращата секта в Иран, която е основна цел на атаките на нейния клон в Афганистан. Причината е, че ги счита за вероотстъпници.

През 2022 г. "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 13 души. Техеран идентифицира нападателя като гражданин на Таджикистан.

Предишни атаки, поети от "Ислямска държава", включват двойни бомбени атентати през 2017 г., насочени към парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република - аятолах Рухола Хомейни.