Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които убиха над 140 души при нападение срещу концертна зала край Москва, са били свързани с "украински националисти", съобщава "Ройтерс".

От самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Ислямска държава".

Днес Следственият комитет на Русия обяви за първи път, че е открил доказателства за украинска връзка, но само описва естеството им, без да ги публикува.

"В резултат на работа със задържаните терористи, проучване на иззетите от тях технически средства и анализ на информация за финансови транзакции бяха получени доказателства за тяхната връзка с украинските националисти", посочват руските следователи.

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Русия продължава да смята, че Украйна стои зад атаката

Отбелязва се, че нападателите са получили значителни суми в брой и криптовалута от Украйна и че е задържан друг заподозрян, замесен във финансиране на тероризма.

Единадесет души бяха арестувани през първите 24 часа след нападението миналия петък. Осем от тях, включително четиримата заподозрени стрелци, бяха оставени в предварителния арест. Седем са от Таджикистан, а осмият е от Киргизстан.

Преди атентата Съединените щати публично предупредиха, че са получили разузнавателна информация за възможно нападение от екстремисти в Русия. Американски служители твърдят, че зад атаката стои "Ислямска държава - Хорасан" - афганистанският клон на групировката.

Според Москва обаче е подозрително, че САЩ са успели да назоват името на предполагаемия извършител толкова скоро след нападението.

Ястребите в Москва убедени, че Украйна е замесена в терористичното нападение

Ястребите в Москва убедени, че Украйна е замесена в терористичното нападение

Засега обаче няма доказателства в тази посока

По-рано тази седмица ръководителят на руската служба за сигурност ФСБ заяви - отново без да предостави доказателства - че смята, че Украйна, заедно със САЩ и Великобритания, са замесени.

Западни анализатори по сигурността посочват, че атаката повдига въпроси относно ресурсите и приоритетите на руските разузнавателни служби, които са били силно фокусирани върху войната в Украйна и необходимостта да се премахне опозицията срещу нея в Русия.

Bloomberg: Обкръжението на Путин не вярва в участието на Киев в нападението край Москва

Bloomberg: Обкръжението на Путин не вярва в участието на Киев в нападението край Москва

Мария Захарова нарече статията "фалшификат"