Двама влиятелни съюзници на руския президент Владимир Путин заявиха във вторник, че вярват, че Украйна е замесена в нападението срещу концертна зала край Москва, при което загинаха най-малко 139 души и бяха ранени други 180 , предава Ройтерс.

Украйна многократно е отрече каквото и да е участие, а "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Информационното издание SHOT публикува видео от разговор, в който репортер пита Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, дали е "ИДИЛ (Ислямска държава) или Украйна?"

"Разбира се Украйна", отговори Патрушев.

Запитан за забележката по-късно, той каза, че има "много" индикации за участието на Украйна.

Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ), каза, че въоръжените лица са искали да стигнат до Украйна, където някои хора са били готови да преведат нападателите през границата. Бортников без доказателства обвини САЩ и колективния Запад за нападението.

"Като цяло смятаме, че те са замесени в това", каза Бортников пред репортери за евентуално украинско участие, предадоха руските информационни агенции. ФСБ има информация, сочеща участието на Украйна в атаката, каза той.

Бортников не предложи доказателства за твърденията си, но цитира предполагаемия опит за бягство на въоръжените лица към Украйна.Той все пак уточни, че ФСБ все още не е идентифицирала кой точно е поръчал атаката.

Забележките на Патрушев и Бортников дават представа за мисленето на ястребите на върха на кремълския елит.

Путин каза в събота в обръщение към нацията, че всички отговорни за нападението на концерта ще бъдат наказани.

В понеделник той каза, че радикални ислямисти са извършили нападението, но обърна внимание, че нападателите са се опитвали да избягат в Украйна и постави под въпрос защо ислямистите биха искали да атакуват Русия в този конкретен момент, без да бъдат подтикнати от други.

"Ние знаем, че престъплението е извършено от ръката на радикални ислямисти с идеология, срещу която мюсюлманският свят се е борил от векове", каза Путин. "Искаме да знаем кой го е поръчал."

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Коментира и продължаващото ликвидиране на последствията от руските удари