Руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията по повод смъртоносната атака на концерт край Москва, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Той подчерта, че всички отговорни ще бъдат наказани.

Руският лидер заяви, че нападателите са се опитали да избягат към Украйна. Той посочи, че според предварителната информация от украинската страна е имало хора, подготвящи се да ги пуснат през границата от Русия.

Путин обяви и че 24 март ще бъде Ден на траур в страната.

"Разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението. Но вече е очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно и цинично планирана терористична атака, а пред подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора", подчерта той.

11 задържани след терора в "Крокус сити хол" край Москва

11 задържани след терора в "Крокус сити хол" край Москва

133 достигна броят на жертвите на нападението

"И четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които са стреляли и убивали хора, са установени и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се придвижили към Украйна, където по предварителни данни за тях е бил подготвен прозорец от украинска страна преминат държавната граница. Задържани са общо 11 лица", посочи той.

"Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи агенции работят за идентифициране и разкриване на цялата база за подкрепа на терористите: тези, които им осигуряват транспорт, планират маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници, тайници с оръжия и боеприпаси..."

"Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са тръгнали да убиват, да стрелят от упор по нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване", посочи още държавният глава.

"Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание. Които и да са те, който и да ги ръководи. Пак казвам, ние ще установим и ще накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това зверство, това нападение срещу Русия, срещу нашия народ".

Светът остро осъди атаката в Москва

Светът остро осъди атаката в Москва

След стрелбата последваха реакции от цял свят

"Знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови на практика наистина да обединят усилията си в борбата срещу общия враг - международния тероризъм с всичките му проявления", допълни Путин.

"Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба - възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг - на нашите другари от фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно. Вярвам, че ще бъде така, защото никой и нищо не може да разклати нашето единство и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на раздора и паниката в нашето многонационално общество. Русия неведнъж е преминавала през най-тежките, понякога непосилни изпитания, но е станала още по-силна. Така ще бъде и сега".

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Киев отхвърля "поредната лъжа" на руските специални служби